Превантивната оофоректомия намалява риска от смърт със 77%

Превантивната оофоректомия намалява риска от смърт със 77%

И сега, откритията от голямо международно проучване предполагат, че жените с тези мутации трябва да имат превантивна операция за отстраняване на яйчниците до 35 -годишна възраст, вместо да чакат до по -късна възраст, когато рискът от рак на яйчниците значително се увеличава.

Според Националния раков институт около 1,4% от жените в общото население ще развият рак на яйчниците в някакъв момент от живота си. Въпреки това, за жени, които наследяват мутация на BRCA1, 39% ще развият рак на яйчниците.

Поради тези рискове, изследователите – ръководени от Ейми Финч и д -р Стивън Народ от болницата за женски колеж в Канада – искаха да преценят намаляването на риска от смърт поради яйчника, фалопиевата тръба или перитонеалния рак при жените при жени с BRCA1 или BRCA2 мутация след оофоректомия (отстраняване на яйчниците).

Те публикуваха резултатите от своето проучване в Journal of Clinical Oncology.

Екипът отбелязва, че до 70% от жените в САЩ, които са наясно, че имат мутации на BRCA, изберат отстраняване на яйчниците, а много лекари предполагат, че тези жени имат операция до 35 -годишна възраст или когато те вече не желаят да раждат деца.

Но досега най -добрата възраст за операцията – или ефектите му върху общия риск от смъртност – не е била проучена.

Финч, изследовател в изследователския институт за женски колеж, казва:

„Научните доказателства ясно показват премахването на женските яйчници и фалопиевите тръби е много ефективно за предотвратяване на рак на гърдата и яйчниците при рак на яйчниците при рак на яйчниците при рак Жени с мутация на BRCA. Но истинският въпрос е на каква възраст тези жени трябва да направят операцията, за да намалят най -добре шанса им да развият рак. "

За да разберете, изследователи от Канада, САЩ, Полша, Норвегия, Австрия, Франция и Италия определиха жените в международен регистър, който има мутации на BRCA. Общо 5 787 попълниха въпросници за репродуктивната и хирургичната история – включително превантивно отстраняване на яйчниците и мастектомия – и употреба на хормони.

Preventive oophorectomy reduces death risk by 77%

Beginning in 1995, the study followed the women through 2011, and researchers looked at the relationship between preventive ovary surgery and the overall death rate by Възраст 70.

от 5 787 жени в проучването, 2274 не са премахнати яйчниците си, докато 2,123 вече са направили това до началото на проучването и 1390 са претърпели операцията през периода на проследяване, което продължи средно 5,6 години.

Изследователите установяват, че 186 жени са развили или яйчникови, фалопиеви тръби или перитонеален рак.

Въпреки това, екипът откри, че Oophorectomy намалява риска от рак на яйчниците с 80%. Междувременно жените с мутация на BRCA1, които забавиха операцията до 40 -годишна възраст, увеличиха рисковете си от рак на яйчниците до 4%, а тези, които чакаха до 50 -годишна възраст, увеличават рисковете до 14,2%. 511 жени умират по време на изследването – 333 от рак на гърдата, 68 от яйчникови, фалопиеви тръби или перитонеални ракови заболявания. Останалото почина от други причини.

Наличието на превантивна оофоректомия намалява риска от смърт – по всяка причина – със 77%, отбелязват изследователите.

Д -р Народ добавя, че този намален риск е по -добър от ползата от химиотерапията и е също толкова силен за носителите на мутации на BRCA1 и BRCA2. ; Тези данни са толкова поразителни, че вярваме, че профилактичната оофоректомия до 35 -годишна възраст трябва да се превърне в универсален стандарт за жени с мутации на BRCA1. ”

Той добавя, че жените с BRCA2 мутации могат безопасно да изчакат до 40 -те си години за операцията, тъй като като операцията, тъй като като операцията, тъй като като операцията, тъй като като операцията, тъй като като операцията, тъй като като операцията, тъй като като операцията, тъй като като операцията, тъй като като операцията, тъй като като операцията, тъй като като операцията, както „Рискът им от рак на яйчниците не е толкова силен.“

Допълнителни изследвания, необходими за дългосрочни ефекти

Въпреки че отстраняването на яйчниците е безопасна процедура, изследователите отбелязват, че може да носи усложнения, като ранна менопауза.

„След оофоректомия дългосрочните ефекти върху сърдечно-съдовото здраве на жената и здравето й на костите са по-малко известни и са необходими допълнителни изследвания“, добавя Финч.

Въпреки това, Националният раков институт заявява, че допълнителна полза от оофоректомията е, че той също намалява риска от рак на гърдата при жени в пременопауза чрез отстраняване на източник на хормони, които подхранват растежа на определени видове рак на гърдата.

Организацията също така казва, че вредните мутации на BRCA1 и BRCA2 са „сравнително редки в общата популация“, така че повечето експерти съветват, че тестовете за генетична мутация трябва да се извършват само при жени, които нямат рак, когато са рак, когато имат рак, когато The Семейната история предполага, че тези мутации могат да присъстват.

Медицински новини днес наскоро съобщиха за проучване, което предполага, че ежедневната употреба на аспирин намалява риска от рак на яйчниците с 20%.

  • Рак на яйчниците
  • Рак/онкология
  • Здравословно/гинекология на жените

Нараняваш само този, когото обичаш: Присъствието на романтичен партньор „засилва болката“

някога ли е трябвало да се подлагате на болезнена медицинска процедура и ако е така, поискахте ли да ви е поискал значителният си друг друг Бъди там? Подкрепата им помогна ли да ви успокои или ви направи по -стресирани? Присъствието на романтичен партньор обикновено се предписва от лекарите за някои процедури като опит да се почувства по -добре пациентът, но ново проучване предполага, че да бъде в компанията на близки всъщност може да се почувства болката.

„Ние се интересувахме от ролята на моделите на хората за търсене или избягване на близост в техните взаимоотношения“, обяснява водещият автор д -р Шарлот Крахе, от Института по психиатрия на Кралския колеж, Психология & Невронаука във Великобритания.

„Искахме да проверим дали тази конструкция на личността, наречена стил на привързаност, може да определи дали подкрепата на партньора намалява или засилва опита на болката“, добавя тя.

Д -р Крае и колегите му наеха 39 жени за тяхното проучване – резултатите от които са публикувани в списанието Social Cognitive и Affective Neuroscience – и използваха въпросник, за да оценят степента, в която всеки участник е търсил или избягва Емоционална интимност или „близост“ в отношенията им.

Въпросникът изисква от участниците да оценят колко са съгласни с изявления, като например „Предпочитам да не показвам на партньора как се чувствам дълбоко в себе си“ или „Ставам неудобно, когато романтичен партньор иска да бъде много близък. “

Д -р Крае каза пред Medical News днес, че въпросникът е използван широко и е доказано, че е добре да се избегне избягването.

„Въпреки това, въпросниците винаги са обект на някои пристрастия“, призна тя. „Например, участниците потенциално биха могли да оформят отговорите си, за да се появят по определен начин. В настоящото проучване е малко вероятно участниците да се опитат да изглеждат по -избягващи, отколкото всъщност са, защото това не е социално желателно качество, което да има във връзка. "

окситоцинът може да играе роля за интензивността на болката в присъствието на партньори

След това жените получиха „умерено болезнен“ лазерен пулс на един от пръстите си. Освен че искат жените да оценят интензивността на болката, която изпитват, изследователите също измерват електрическата активност в мозъка на участниците.

Колкото повече избягват жените са били в близост в отношенията си, толкова повече болка изпитват, когато е присъствал партньорът им. Изследователите откриха, че този скок в болка е изразен както в оценките на самоотчетените от участниците, така и в електрическата активност на мозъка им.

Интересно е обаче, че въпреки че най -избягващите жени бяха най -склонни да изпитват болка, когато в компанията на своя романтичен партньор, жените, които най -много търсеха близост в отношенията, не съобщават, че чувстват по -малко болка от нормалното.

Всъщност присъствието на техните партньори беше установено, че няма значителен ефект-добър или лош-върху болката, която жените, търсещи близост, изпитват в процеса.

mnt попита д -р Крае дали може да има физиологичен механизъм за обяснение на намалената реакция на болката при жени, които съобщават за висока близост с партньора си, в сравнение с жените за избягване. Окситоцинът и допаминът например са естествени обезболяващи и са замесени в усещането за любов.

Тя отговори:

„Да, ние смятаме, че окситоцинът може да е част от невробиологичен механизъм, участващ във формирането на ефектите от взаимодействието с близки други върху преживяването на болката. Всъщност няколко проучвания на животни са открили връзки между окситоцин и намалени реакции на болка и това сега започва да се изучава при хора.

По отношение на допамин, скорошно невровизуално проучване при хора показа, че мозъчните региони, участващи в наградата за обработка на наградите – които са богати на допаминови рецептори – са активирани, когато участниците изпитват намалена болка като функция на виждането на снимки на своя романтичен партньор. Това проучване не измерва разликите в стила на привързаност, въпреки че […] ”

присъствието на партньори може да наруши методите за справяне с някои хора

Следователно, вместо да затихне реакцията на болката при тези хора, Наличието на други всъщност го изостря – запалвайки областите на мозъка, обикновено свързани с обработката на телесни заплахи.

Въпреки това, предишните изследвания установяват, че жените не само предпочитат да имат партньорите си с тях по време на раждането, но и че те използват по -малко болкоуспокояващи след труд, ако партньорите им присъстват за раждането.

Попитахме д -р Крае дали подобрените нива на болка, докладвани в проучвания за бременност, могат да бъдат обусловени от засилване на близостта при двойките през бременността и раждането. Алтернативно, може ли резултатите да са объркани от някои жени, които не са склонни да използват болкоуспокояващи пред партньора си от страх да не бъдат съдени?

„Би било интересна възможност да се проучи как присъствието на партньора влияе върху болката в труда и дали това също зависи от стила на привързаност на жената“, отговори тя.

„Въпреки че раждането обикновено е време на специална близост за двойките“, продължи тя, „бихме очаквали, че повече избягващи жени може да са по -малко вероятно да се възползват от присъствието на партньора си в смисъла да преживеят по -малко болка. Дали повече избягващи жени също могат да бъдат по -неохотни да използват болкоуспокояващи, така че да не бъдат съдени от партньора си, също е интересен въпрос за бъдещите изследвания. "

  • Неврология/невронаука
  • Болка/анестетика
  • Бременност/акушерство
  • Психология/психиатрия

Вашето куче може да ви помогне да живеете по -дълго

Кучетата наистина са най -добрият приятел на човека, според скорошно проучване, което разкрива, че нашите кучешки спътници могат да намалят риска от преждевременна смърт с до една трета.

From an analysis of more than 3.4 million adults, researchers found that people who owned dogs — particularly those in single-person households — were at lower risk of cardiovascular and all-cause mortality over a 12-year period, compared with Хората, които не са притежавали кучета.

Проучването е проведено от изследователи от Университета Упсала в Швеция, а наскоро са докладвани в списанията на списанието.

кучетата са една от Любимите домашни любимци в Америка; Около 48 процента от домакинствата в Съединените щати притежават поне едно.

Честно е да се каже, че по-голямата част от собствениците на кучета биха считали своите четириноги приятели за част от семейството; Те ни носят щастие и общение и никога не пропускат да ни накарат да се смеем с своите игриви измислици.

Въпреки това – тъй като все по -голям брой изследвания започват да показват – нашите пухти могат да бъдат полезни и за нашето здраве, също. Едно проучване, съобщено на медицински новини днес по -рано тази година, разкри, че кучетата могат да помогнат за облекчаване на детския стрес, докато по -скорошните изследвания установяват, че оставянето на кучета да спят в спалнята през нощта, може да се възползва от качеството на съня на собствениците.

Изследванията имат Показани също, че кучетата могат да помогнат за повишаване на нивата на упражнения на собствениците, което може да помогне за защита на сърдечно -съдовото си здраве.

Новото проучване се стреми да проучи тази асоциация допълнително. По -конкретно, разгледа как притежаването на куче може да повлияе на риска от смърт от всички причини, както и от сърдечно -съдови заболявания.

Кучета и риск от смърт

за тяхното изследване, водещи младши Автор Mwenya Mubanga – на катедрата по медицински науки и лабораторията за наука за живот в Университета Упсала – събра данни за здравето, смъртността и собствеността на кучета за 3,432,153 лица, които живеят в Швеция.

Информация е взета от A Общо седем национални източника на данни, включително шведския национален регистър на пациентите, Регистърът на причината за смъртта, шведския регистър на близнаците и шведския развъдник клуб.

Всички индивиди бяха без сърдечно -съдови заболявания, когато данните започнаха да бъдат Събрани през 2001 г. и те бяха проследени средно 12 години.

в сравнение с хора, които не са притежавали куче, хората в много хора и домакинства с едно лице, които са притежавали куче имаха съответно 11 процента и 33 процента по-нисък риск от смъртта на всички причини.

В домакинствата с едно лице собствеността на кучета е била обвързана с 36 процента по-нисък риск от сърдечно-съдова смърт, докато собствеността на кучета в домакинствата с много хора е свързана с 15 процента намален риск от сърдечно-съдова смърт.

The ‘most robust evidence so far’

The researchers note that their study was not designed to identify the reasons why dog ​​ownership might lower the risk of premature death, but they have some theories.

„Ние знаем, че като цяло собствениците на кучета имат по -високо ниво на физическа активност“, обяснява старши автор на проучване Tove Fall, също на катедрата по медицински науки и лабораторията за наука за живот в университета Uppsala, „което може да бъде едно обяснение на The Наблюдавани резултати. “

„ Други обяснения включват повишено благополучие и социални контакти или ефекти на кучето върху бактериалния микробиом в собственика “, добавя тя.

Това също е също така е и това е и това е също така това е също така това е Несъгласие защо хората, живеещи в домакинствата с едно лице, изглежда се възползват повече от собствеността на кучетата. https://harmoniqhealth.com/bg/ „Може би кучето може да стои като важен член на семейството в единичните домакинства“, спекулира Мубанга.

пада, че дизайнът, базиран на населението, означава, че резултатите потенциално могат да бъдат обобщаващи за целия шведски език Населението, както и други популации, които имат подобни култури за собственост на кучета.

Изследователите заключават:

„Взети заедно, ние вярваме Далеч от връзката между собствеността на кучетата и резултатите от здравето, въпреки че пристрастията от обратна причинно -следствена връзка, погрешно класификация и объркване не могат да бъдат изключени. ”

  • Сърдечно -съдова / кардиология
  • Спортна медицина / Фитнес

Вашата бременност на 5 седмици

Вече сте бременна на 5 седмици и сте влизали в това, което се нарича ембрионален период на развитие; През това време ще се развият основните органи и структури на вашето бебе.

На този етап от развитието клетките на ембриона се разграничават или се размножават и ще започнат да поемат конкретни функции.

това Функцията за знания на MNT е част от поредица от статии за бременността. Той осигурява обобщение на всеки етап от бременността, какво да очаквате и прозренията за това как се развива вашето бебе.

Първи триместър: оплождане, имплантация, Седмица 5, Седмица 6, Седмица 7, Седмица 8, Седмица 9, Седмица 10, Седмица 11, Седмица 12.

Втори триместър: Седмица 13, Седмица 14, Седмица 15, Седмица 16, Седмица 17, Седмица 18, Седмица 19, Седмица, 21 Седмица, Седмица 22 , Седмица 23, Седмица 24, Седмица 25, Седмица 26.

Вероятно ще сте пропуснали периода си, така че трябва да вземете тест за бременност. Може да забележите и някои ранни симптоми на бременност, включително:

Contents